Wat is vuurlopen?

Vuurlopen is een van de oudste menselijke rituelen. Het bestaat al duizenden jaren en wordt gebruikt in verschillende culturen als inwijding. Maar ook voor het welzijn van de gemeenschap en voor fysieke of psychische gezondheid. Vuur trekt aan, verwarmt, transformeert en zorgt voor een intern verwerkings- en veranderingsproces. Nog steeds lopen mensen over vuur. Maar waarom zou je het doen? Nou gewoon: omdat het werkt!

Vuurlopen is op blote voeten lopen over een ‘tapijtje’ gloeiend hete kolen. Het gaat niet over de vaardigheid om over vuurkolen te kunnen lopen. Waar het dan wel over gaat? Het ‘doet’ iets in alle lagen van ons systeem, op psychisch, mentaal, emotioneel en fysiek gebied. Het maakt niet uit of je zelf over het vuur loopt of getuige bent van anderen die het doen.

Het is een ervaring die aandacht van je vraagt, een gebeurtenis waarin je jezelf beter leert kennen. Vuurlopen leert ons dat we onze manier van denken kunnen toepassen om onze angsten en negatieve gedachten over onszelf te overwinnen. Ons lichaam is daarbij de enige plek om deze ervaringen te beleven en te bewaren.

Een vuurloop laat ons zien dat wat onmogelijk lijkt, toch echt kan, zo lang we maar vertrouwen hebben in onszelf. Daarmee is het een van de krachtigste middelen om ons potentieel te leren aanboren waar we als mens mee geboren zijn. En dit op elk moment en in elke situatie in ons leven. Dat zijn we in deze huidige tijd een beetje vergeten.
Met een vuurloop maak je als het ware weer verbinding met het beste hulpmiddel dat je ter beschikking hebt: jezelf. In jezelf vind je namelijk alles wat je nodig hebt, als je maar weet waar je het kunt vinden en erop vertrouwt dat het daadwerkelijk in jezelf zit.

Door deel te nemen aan de vuurloop, zet je met jouw innerlijke vuur dit transformerende proces krachtig in gang. Zodat je, voorbij je angsten en je belemmerende gedachten, de stappen durft te zetten die nodig zijn om te gaan doen waar je naar verlangt.
Om jouw droom realiteit te laten worden. Om het niet bij dromen te laten blijven, maar ook te durven en te doen! Hoe gaaf klinkt dat?